Meklējot labākas alternatīvas pretpiedeguma pannām, izstaigājām vairākus trauku veikalus. Nerūsējošā tērauda un čuguna pannu piedāvājums ir salīdzinoši neliels. Arī cenas pārlieku nesajūsmina. Tāpēc atrast pannu nav viegli, bet dažas palīdzīgas norādes mums ir.
Pretpiedeguma pannu pārklājumi arvien rada bažas par to drošību. Tā saucamā teflonviela jeb PFOA jau ir melnajā sarakstā kā ārkārtīgi noturīga ķimikālija ar veselu buķeti kaitējumu veselībai. Arvien biežāk sliktas ziņas izskan arī par tās it kā nekaitīgajiem aizstājējiem.
Nerūsējošā tērauda panna
Tā ir universālākā tūliņ pēc pretpiedeguma pannām. Tā ir viegli kopjama, var likt trauku mašīnā (mēs gan neiesakām) un nav nekādu ierobežojumu saistībā ar ēdienu, ko tajā drīkstētu gatavot. Ja šādu pannu nesaskrāpē ar nepiemērotiem virtuves rīkiem un labi izkarsē pirms cepšanas, tā lieliski kalpo ilgu laiku.
Lielākais šo pannu mīnuss ir cena. Kvalitatīva, pasmaga (viegla ātri “raus” klāt ēdienu un slikti uzturēs siltumu) universālā panna (diametrā ap 30 cm) maksās no 50 eiro (vidēji 80 eiro). Turklāt trauku veikalos šādu pannu piedāvājums ir ļoti mazs – viena divas versijas.
Čuguna panna
Kopta un saudzēta, tā būs teju mūžīga. Tajā labi cept tādus vienkāršus ēdienus kā kartupeļus, gaļu, pankūkas. Mūslaiku tomātēdieniem tā gan nav īsti piemērota, jo čugunam nepatīk skābs. Šīs pannas ir smagas – ar vienu roku izcilāt praktiski nevar, bet tas nozīmē arī to, ka tās labi turēs siltumu. Panna ir īpaši jākopj – nevar mazgāt trauku mašīnā, to ieteicams pēc mazgāšanas nedaudz ietaukot, lai neparādās rūsa. Daudzos trauku veikalos pieejamas Ukrainā ražotās pannas, kuru cena ir demokrātiskāka – ap 30 eiro. Smalkāku zīmolu čuguna pannas maksās 50 eiro un vairāk.
Kāpēc šeit nav ziņu par pannām ar keramisko pārklājumu? Tāpēc, ka mums ir ļoti maz informācijas par to, no kā šis pārklājums sastāv. Ražotāji ir noslēpumaini, bet nezināmas lietas mēs ieteikt nevaram.
Dzelzs panna
Trauku veikalos parādījusies vēl viena alternatīva – dzelzs panna. Tā pati melnā, kas bija mūsu vecmammām. Patiesībā – melna tā paliek ar laiku, ieeļļojot un karsējot. Tās ir daudz vieglākas nekā čuguna un nedaudz lētākas nekā nerūsējošā tērauda pannas. Taču tās nedrīkst mazgāt trauku mašīnā vai ar spēcīgiem līdzekļiem. Pēc mazgāšanas tās obligāti jāietauko, lai nesarūsētu. Šādas pannas maksā aptuveni 30 – 50 eiro, un kalpos gadu desmitiem.