Trešdaļa no 65 grabažēdiena (fast food) iepakojuma veidiem satur problemātiskos perfluorētos savienojumus, arī ievērojamās koncentrācijās – tā kopīgā pētījumā secinājusi Dānijas Patērētāju padome un vēl četru Eiropas Savienības valstu patērētāju organizācijas.
Atklātie kaitīgās vielas līmeņi norāda uz to, ka tās apzināti pievienotas iepakojumam, nevis ir nejauši piemaisījumi.
Četri iepakojuma veidi Dānijā saturēja ievērojami augstāku perfluorēto vielu līmeni nekā to rekomendē šīs valsts atbildīgās iestādes. Augstākā koncentrācija tika atrasta noteiktā sviestmaižu, kartupeļu frī un kēksiņu iepakojumā.
Perfluorētās vielas iepakojumā izmanto, lai to pasargātu no ūdens un taukiem. Bet šīs vielas parasti ir ārkārtīgi noturīgas, tāpēc uzkrājas vidē un cilvēkos. Tāpat tās tiek saistītas ar negatīvu ietekmi uz imūnsistēmu un reproduktīvo veselību.
Avots: Dānijas Patērētāju padome