Pavasaris ir dārzkopības laiks. Dārza darbi vilina, un darāmā var būt patiešām daudz. Vienlaikus jāliek aiz auss: dārza darbarīki un materiāli var saturēt īpaši bīstamās ķīmiskās vielas, kas var kaitēt veselībai un videi.

Nesen veiktā pētījumā Vācijas vides organizācija BUND neatkarīgā laboratorijā pārbaudīja tādus dārzkopības produktus kā dīķu oderējums, cimdi un dārza apavi. Tika atklāti ftalāti, bisfenols A un vidējas ķēdes hlorētie parafīni (MCCP).

Ftalāti

Ftalāti ir plastmasas piedevas, kas padara cietas plastmasas izstrādājumus lokanākus. Bez šiem plastifikatoriem plastmasa var kļūt trausla. Tos īpaši izmanto PVC plastmasā. Dažas šīs grupas ķīmiskās vielas, tostarp DIBP un DEHP, jau gadiem ilgi ir klasificētas kā kaitīgas reprodukcijai un hormoniem. Tāpēc kopš 2020. gada ir aizliegts laist apgrozībā izstrādājumus, kuros šo vielu saturs pārsniedz 0,1 %. Tas attiecas uz izstrādājumiem, kurus izmanto telpās vai ar kuriem ir bieža saskare ar ādu. Ražojumiem, ko izmanto ārpus telpām un kas nav daudz saskarē ar ādu, ir noteikti izņēmumi.

Vidējas ķēdes hlorētie parafīni (MCCP)

MCCP pievieno plastmasām kā plastifikatorus un antipirēnus. Tie ir ļoti noturīgi un var uzkrāties cilvēku un dzīvnieku organismā. Šīs ķīmiskās vielas ir ļoti toksiskas arī ūdenī dzīvojošiem dzīvniekiem.

Bisfenols A (BPA)

BPA izmanto kā plastmasas piedevu. Tas kalpo kā antioksidants un termiskais stabilizators. BPA ir kaitīgs reproduktīvajai funkcijai un ir endokrīnās sistēmas darbības traucētājs. Tā iedarbība organismā ir līdzīga estrogēniem, un tā var ietekmēt augļa un mazu bērnu attīstību.

Kā izvairīties no šīm ķīmiskajām vielām?

Izvairieties no plastmasas un jo īpaši no PVC. Meklējiet alternatīvas, kas nesatur plastmasu. Dīķus, piemēram, var arī dabiski izolēt ar mālu. Ja noteikti ir jābūt plēvei, izvēlieties produktus, kas izgatavoti no elastīga poliolefīna (FPO) vai polietilēna (PE).

Nelietojiet dārza produktus nepareizi. Neizmantojiet dīķu oderējumu baseiniem vai paaugstinātām dobēm un neļaujiet bērniem rotaļāties ar mīkstiem plastmasas dārza priekšmetiem. Neglabājiet iekštelpās atvērtus dīķu oderējumu iepakojumus.

Izmanto savas tiesības zināt

Saskaņā ar REACH regulu Tev ir tiesības jautāt ražotājiem un tirgotājiem par īpaši bīstamo ķīmisko vielu (SVHC) klātbūtni produktos. SVHC var būt kancerogēnas, reprotoksiskas un mutagēnas, tās var būt noturīgas, bioakumulatīvas un toksiskas vai ļoti noturīgas un ļoti bioakumulatīvas, vai līdzīga līmeņa vielas, piemēram, endokrīnās sistēmas darbības traucējošas (ietekmē hormonu sistēmu).

Radi pārmaiņas!

Izmantojot lietotni Scan4Chem, skenē produkta svītrkodu un jautā dārza piederumu ražotājiem un tirgotājiem par SVHC klātbūtni. Tādējādi arī vari izvēlēties drošākus produktus. Izmanto Scan4Chem un pajautā, vai tavs iecienītais dārza piederumu ražotājs ir pakāpeniski izslēdzis šīs vielas no savas produkcijas!

Skenē un vinnē!

Vienlaikus atgādinām, ka arī šonedēļ turpinās konkurss “Kas skenē, tas vinnē” – nosūtot 5  informācijas pieprasījumus par dažādām precēm dažādiem tirgotājiem vai ražotājiem, vari laimēt JBL Flip 3 portatīvo skaļruni!