Kad sīpolu mizas apnikušas, var paeksperimentēt gan ar citām dabiskajām olu krāsvielām, gan dažādot krāsošanas tehniku.

Krāsošanas tehnikas

  1. Krāsošana principā atgādina parastu olu krāsošanu, tikai kopā ar olām tiek uzvārītas arī izvēlētās krāsvielas. Tāpat nedaudz tiek pagarināts vārīšanas brīdis – no tradicionālajām 10 līdz 30 minūtēm. Tā, piemēram, 30 minūtes vārot kurkumā, var iegūt dzeltenas olas. Vai, pusstundu vārot kafijā, var iegūt bagātīgi brūnas olas. Tiesa olas ēdamā daļa pēc ilgstošas vārīšanas arī var iegūt toni.
  2. Katliņā uzvāra krāsvielas, atdzesē šķidrumu līdz istabas temperatūrai un novārītas olas tajā mērcē vismaz pusstundu. Tā, pusstundu mērcējot biešu novārījumā, var iegūt gaiši rozā olas.
  3. Sagatavotajā krāsvielas maisījumā olas mērcē visu nakti, tātad kādas 8 stundas. Tā var iegūt karaliski zilas olas, uz nakti tās atstājot sarkano kāpostu novārījumā.
  4. Var olas vispirms pusstundu izmērcēt vienā krāsvielā, tad tikpat ilgi citā, iegūstot unikālu toni, piemēram, laškrāsu varot iegūt vispirms 30 minūtes olas mērcējot kurkumā, bet pēc tam tikpat ilgi – sīpolu mizās; lavandas toni – 30 minūtes mērcējot galda bietēs, bet pēc tam 30 minūtes – sarkanajos kāpostos.

Vēl vairāk krāsvielu

Ja nomēģinātas jau visas dabiskās krāsvielas, ko piedāvājām rakstā Kā nesabojāt Lieldienu priekus, tad, lūk, vēl dažas idejas, kurām gan vajadzēs baltās olas:

  • sūnas – tās apsien olai apkārt un liek vārīties, iegūstot savdabīgu zaļganu toni;
  • pļavas siens – dabiski viegli brūnganu nokrāsu;
  • aveņu laksti – iegūst sarkanīgi brūnu nokrāsu;
  • aroniju sula – violeti zilganam tonim.

Lai līksma svinēšana!