Noskaidro, vai tavā virtuvē ir tikai ēdiena cienīgi trauki

1. No šiem tavā ēdienā var nonāk bīstamas vielas, tāpēc labāk no tiem abrīvojies:

  • alumīnija trauki
  • bojāti emaljētie trauki
  • māla trauki ar bojātu glazūru
  • pašrocīgi dekorēti trauki, izmantojot pārtiku nepiemērotus materiālus, piemēram, eļļas krāsu, nagu laku
  • krāšņi apgleznoti trauki, kas paredzēti interjera dekorēšanai

  • lakotas vai līmētas koksnes trauki, virtuves piederumi
  • dekoratīvie misiņa un vara trauki, kas nav paredzēti virtuvei

  • zemas kvalitātes (pārbaudi salokot: ja locījuma vietā parādās balta krāsa, šim silikonam ir piejaukumi) vai bojāti silikona trauki
  • vecas un/vai bojātas nepiedegošās pannas

2. Pārbaudi savus plastmasas krājumus.

Pagriez trauku un izpēti kodus un simbolus. Nomaini plastmasas traukus, kuri ir bojāti, piemēram, sagraizītu dēlīti, saplaisājušu krūzi u.tml.

Simbolu skaidrojumi

  • trauks lietojams pārtikai
  • trauku var likt saldētavā
  • 1,2,4 –  vienreizlietojamie trauki
  • 5 – piemērotākā plastmasa pārtikai
  • 3, 6,7 – nav piemērota pārtikai
  • NEKĀ NAV UZ TRAUKA – nav piemērots pārtikai

3. Mikroviļņu krāsnī izmanto īpašos porcelāna vai stikla traukus, nevis plastmasu.
4. Melamīna (pārstrādes kods 7, cieti, krāsaini plastmasas trauki, kas parasti domāti bērniem) traukos neliec karstu pārtiku vai dzērienu.
5. Mazāk lieto uzturā metāla kārbās konservēto pārtiku, jo tās iepakojums izdala hormonālajai sistēmai kaitīgo bisfenolu A.